• 5 tips for Herfstdrift!

  • MarCom Manager (+/- 8 hours a week, starting January)

  • Project Leader (+/- 16 hours a week, starting January)

  • 5 Tips for an Electrifying Open Source Radio X Solar Festival Experience

  • Drift Festival 2023: Open Source Radio’s 6 Essential Tips for the ultimate Drift Experience

  • We are looking for new Studio Managers!

  • Important update regarding the container!

  • JOIN OUR JINGLE CONTEST

  • Take a look at our new interior!

  • Charity Rave

Extrapool bij Open Source Radio

Wanneer je als Nijmegenaar aan vernieuwende kunst denkt, dan komt de naam Extrapool ongetwijfeld in je op. Extrapool is een plek waar je je laat verrassen. Het laat werk zien van opkomende kunstenaars en multidisciplinaire makers in de velden sound, art en print. In haar dynamische kunstruimte staat experimenteren centraal. Op vrijdag 20 november lanceerde Extrapool een nieuwe vinylrelease van SOON, met behulp van de zelfgemaakte instrumenten van Yuri Landman. In dit blog vertellen we over de nieuwe samenwerking tussen Extrapool & Open Source Radio en lichten we de nieuwe release van Extrapool uit.

SOON (Liú Mottes & Jochem van Tol) aan het werk in extrapool

SOON (Liú Mottes & Jochem van Tol) aan het werk in Extrapool.

 

Extrapool organiseert naast tentoonstellingen ook een serie residenties, genaamd Extratool, waar ze haar geluidsstudio afstaat aan een muzikant of geluidskunstenaar. Deze persoon nodigt vervolgens een collega uit om mee samen te werken aan twee nieuwe composities en daar het experiment op te zoeken. Centraal staat of een thema of bijzondere instrumenten.

De eerste residentie periode, waar Extrapool haar geluidsstudio afstond aan Jochem Tol & Liú Mottes, is al even achter de rug. In aanloop naar de release opgenomen tijdens deze residentie, kwam Extrapool bij ons langs om wat te vertellen over het project, over de verborgen verhalen van Extrapool en om haar muziek ten gehore te brengen. De show kun je hieronder terugluisteren.


Bij Open Source Radio laten we verschillende genres, culturen & disciplines samenkomen om zo kruisbestuiving bij ons en onze luisteraar te stimuleren. We geloven dat muzikale ontwikkeling te vinden is in de muzikale grenzen en we streven om zo min mogelijk in hokjes te denken. Daarom gaat Open Source Radio in de toekomst de samenwerking met Extrapool aan om de residenties en projecten rondom geluid blijvend te presenteren. Dit telkens in aanloop naar geluidsprogrammas die je daar kunt bezoeken.

Door restricties omtrent COVID-19 was de vorige tentoonstelling die keer helaas niet bij te wonen. Gelukkig resulteerde de residentie ook in een nieuwe release! Na tien jaar stilte rondom vinyl releases in het bijna dertig jarige bestaan van Extrapool is daar nu wederom een 7 inch single van de band SOON, bestaande uit Jochem van Tol & Liú Mottes.

SOON maakte bij Extrapool gebruik van de bijzondere instrumenten van Yuri Landman. Landman begon zo’n twintig jaar geleden, ontevreden over de beperkingen van traditionele gitaren, met het creëren en bouwen van verschillende experimentele instrumenten. Deze complexe snaar- en percussie instrumenten vormen de basis voor de tracks ‘The Inventor Dreams’ & ‘Garden of the Future’.

4 prototypes van de snaarinstrumenten van Landman

4 prototypes van de snaarinstrumenten van Landman

De combinatie van Yuri’s instrumenten en SOON’s eigen synthesizers en gitaren laten in ‘Garden of the Future’  het contrast zien tussen de tonen die traditionele instrumenten laten horen en wat het bereik is van Yuri’s instrumenten. Het geluid is veelal schurend, maar de zachtheid van de hoge tonen laat het geheel dromerig klinken.

Door de scherpte van de snaarklanken van Yuri’s instrumenten zijn het de tonale ruimtes die ontstaan die spanning geven. Dit is goed te horen In ‘The Inventor Dreams’. Hier ontstaat door middel van sampling & herhaling een compositie.

Mocht je na het lezen van deze blog of het zien van de vorige show benieuwd zijn naar meer? Binnenkort is Extrapool weer terug voor hun tweede radioshow bij Open Source Radio. Stay tuned!

I want to host/play/volunteer